Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Τι είναι ο σεισμός;


Σεισμός στην Κεφαλονιά


 Η ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού ινστιτούτου της Αθήνας έδειξε ότι η ισχυρότατη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει πλήξει τον ίδιο εστιακό χώρο, καθώς ο νέος έγινε 12 χλμ ανοιχτά του Αργοστολίου, που βρίσκεται περίπου στην ίδια ζώνη. (Πηγή: Πρώτο Θέμα, εφημερίδα)
Όμως τι είναι ΣΕΙΣΜΟΣ; ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΙΧΤΕΡ; ΕΣΤΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ;
Εργασία από τους μαθητές της ομάδας Α: Αναγνώστου Θέμις, Γαλάτουλας Νικόλας, Δελή Κατερίνα, Ντάκαρη Σοφία, Μπίζιος Θωμάς

Σεισμός :
Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος  που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός στον πλανήτη μας συνήθως προκαλείται από ξαφνική απελευθέρωση συσσωρευμένης ενέργειας στο φλοιό της Γης. Οι σεισμοί προκαλούν καταστροφές ,ανάλογα με την ένταση της κλίμακας ρίχτερ.

Κλίμακα Ρίχτερ :
Στην κλίμακα αυτή μετράται το μέγεθος ενός σεισμού στην εστία του. Ουσιαστικά στην κλίμακα μετράται η ενέργεια που εκλύεται στον εστιακό χώρο με τη σεισμική θραύση και την ολίσθηση των πετρωμάτων. Παρότι η κλίμακα δεν έχει ανώτατο όριο, σεισμοί μεγαλύτεροι από 9,5 Ρίχτερ δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη. Επίσης, στην κλίμακα μετρώνται και αρνητικές τιμές, καθώς όταν ορίστηκε δεν ήταν δυνατόν με τα όργανα της τότε εποχής να καταγραφούν μικρότερα μεγέθη σεισμών. Η κλίμακα είναι λογαριθμική.

Εστιακός χώρος :
Η ακριβής θέση στην οποία συμβαίνει ένας σεισμός ονομάζεται εστία. Αν η εστία θεωρηθεί ως σημείο, αυτό ονομάζεται υπόκεντρο. Η προβολή του υποκέντρου στην επιφάνεια της Γης, ονομάζεται επίκεντρο. Ανάλογα με την απόσταση του υποκέντρου από την επιφάνεια της Γης (εστιακό βάθος, ΕΒ), οι σεισμοί χαρακτηρίζονται ως:
  • Επιφανειακοί ή σεισμοί μικρού βάθους (0 - 30 km)
  • Σεισμοί ενδιαμέσου βάθους (30 - 70 km)
  • Σεισμοί μεγάλου βάθους (άνω των 70 km)
Το εστιακό βάθος είναι σημαντικό χαρακτηριστικό ενός σεισμού, ως προς τις καταστροφές που αυτός μπορεί να επιφέρει στις ανθρώπινες κατασκευές. Π.χ. ένας επιφανειακός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ είναι καταστρεπτικότερος από ένα σεισμό ενδιάμεσου βάθους μεγέθους 6,9 Ρίχτερ. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους:
  • Όσο αυξάνεται το βάθος, αυξάνεται και η απόσταση μεταξύ εστίας και επιφανείας της Γης, επιφέροντας έτσι εξασθένηση στα σεισμικά κύματα.
  • Η διασπορά των σεισμικών κυμάτων είναι μεγαλύτερη.
Το μεγαλύτερο εστιακό βάθος που έχει καταγραφεί είναι 750 km και είναι το σημείο όπου ο γήινος φλοιός καταβυθίζεται στον ανώτερο μανδύα.

ΠΗΓΕΣ
http://el.wikipedia.org/wiki/Σεισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.